Samenwerking met de GGD
Jeugdgezondheidszorg op onze school
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Gelderland-Zuid helpen mee om jongeren gezond te houden. Zij doen onderzoek, geven advies en wijzen de weg naar goede hulp, als dit nodig is.
Dit is een wettelijke taak. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) beantwoordt ook vragen van jongeren, leerkrachten en ouders op het gebied van ontwikkeling, gezondheid en opvoeding.
De jeugdarts van de Jorismavo is Liseloren Verbeten
De jeugdverpleegkundige van de Jorismavo is Lineke Arnts
Wanneer heeft een leerling te maken met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD?
- In klas 2; meten, wegen en gesprek
Jongeren vullen op school een vragenlijst in. De vragen gaan over hun lichamelijke gezondheid, over hoe ze zich voelen en over hun leefstijl. De jeugdverpleegkundige heeft met elke jongere een persoonlijk gesprek op school. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? De jeugdverpleegkundige meet en weegt de jongere. - In klas 3 of 4; vragenlijst en soms gesprek
Jongeren vullen op school de gezondheidscheck in. Heeft de jongere zelf vragen? Of geeft een jongere antwoorden die vragen om meer uitleg? In een persoonlijk gesprek kan de jeugdverpleegkundige advies geven en als dat nodig is doorverwijzen. - Als een jongere door ziekte lang of vaak weg blijft van school (verzuim)
De jongere en zijn/haar ouders ontvangen dan een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdarts. Samen kijken zij hoe de jongere zo goed mogelijk kan blijven meedoen met het lesprogramma. Dit om te voorkomen dat de jongere ver achterop raakt op de lesstof of uitvalt op school. De jeugdarts zoekt samen met de jongere en ouders/verzorgers naar gewenste hulp of zorg als dat nodig is. - Als een extra afspraak gewenst is
Soms blijkt uit het onderzoek of het gesprek dat er een extra afspraak gewenst is.
Dan volgt een uitnodiging voor het spreekuur van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. - Bij vaccinaties
Op het gebied van de vaccinaties gaat er komend jaar iets veranderen. Zo zal de leeftijd van de HPV vaccinatie veranderen en worden ook jongens hiervoor uitgenodigd. Op dit moment is nog niet precies duidelijk wanneer dit allemaal gaat gebeuren. Het plan hiervoor komt van het RIVM. Maar door de Corona-uitbraak zijn veel beslissingen blijven liggen. Als een jongere voor de HPV vaccinatie aan de beurt is, ontvangt hij/zij een oproep.
Alle jongeren krijgen een oproep voor de meningokokken ACWY vaccinatie in het jaar dat ze 14 worden. Nog niet alle vaccinaties gehad? Maak dan een afspraak om deze in te halen.
Iedereen kan een afspraak maken
De JGZ is er voor alle jongeren en ouders. En de JGZ is gratis.
Heeft de jongere of de ouder een vraag over opvoeding, groei en/of ontwikkeling?
Maak gerust een afspraak! Dit kan via 088 - 144 71 11 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 12.00 en van 12.30 – 16.30 uur).
Liever geen onderzoek?
Stelt een ouder of jongere geen prijs op de standaardonderzoeken van de JGZ? Geef dit dan door via 088-144 71 11 of via jeugdgezondheidszorg@ggdgelderlandzuid.nl.
Meer informatie?
- Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder ‘Jeugdgezondheidszorg’ meer informatie over de Jeugdgezondheidszorg en vaccinaties. Bij ‘Ons aanbod’ > Jeugdgezondheid 4 tot 19 jaar’ staan ook de vragenlijsten voor het voortgezet onderwijs.
- Op www.ggdgelderlandzuid.nl staat onder de zoekterm ‘Privacy’ meer informatie over ons privacyreglement en hoe wij omgaan met dossiers.
- Op www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl staat informatie over de activiteiten van het Gezonde Schoolteam. Zoals over gezonde schoolkantines, rookvrije scholen en alcoholpreventie.
- Op JouwGGD.nl kunnen jongeren terecht voor informatie en (anonieme) chatgesprekken over hun gezondheid, relaties, seksualiteit, genotmiddelen, enzovoort.
Samenstelling Schoolgezondheidsteam Jorismavo
- Jeugdarts | mevrouw L. Verbeten
- Sociaal-verpleegkundige | mevr. N. Faddegon