Veelgestelde vragen

Wat maakt de Jorismavo bijzonder?

De Jorismavo is een kleine en gezellige school, waar je echt gezien wordt. Leerlingen behalen hier in een rustige en veilige omgeving hun vmbo-t diploma en groeien in zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Veel leerlingen kiezen voor de Jorismavo vanwege de rustige sfeer, de goede begeleiding, de structuur in het programma en de persoonlijke benadering.

Welk advies heb je nodig om naar de Jorismavo te kunnen gaan?

Je bent welkom op de Jorismavo met een vmbo k/t, vmbo t of een vmbot/havo-advies. De Jorismavo geeft les op vmbo-t niveau.

Hoeveel leerlingen zitten er op school en hoe groot zijn de klassen?

Op de Jorismavo zitten ongeveer 260 leerlingen, verdeeld over vier leerjaren. Elk leerjaar bestaat uit drie klassen en in elke klas zitten tussen de 20 en 23 leerlingen. Er werken ongeveer 40 medewerkers op de Jorismavo. Door deze kleinschaligheid kent iedereen elkaar.

Mag ik mijn telefoon gebruiken op school?

Nee, de Jorismavo is een mobielvrije school.  'Je laat je mobiel thuis of doet 'm in de kluis'. Dit betekent dat er tijdens de lessen en pauzes geen mobieltjes zijn toegestaan. 

Welke vakken worden gegeven?

Je krijgt veel verschillende vakken in de eerste klas. Nederlands en Engels zijn vakken die je ieder jaar krijgt en waarin je later examen moet doen. Daarnaast krijg je wiskunde, aardrijkskunde geschiedenis, biologie, Duits, lichamelijke opvoeding, tekenen, handvaardigheid, X21, studieles en digitale geletterdheid. In klas 2 komen de vakken economie en natuur- en scheikunde daar nog bij. Daarnaast heb je één mentorles per week. Ook heb je KIC (Kracht in controle) lessen. 

Wat doet een mentor bij jullie op school?

De mentor is je eerste contactpersoon en voert gesprekken met jou, de klas en je ouders. Is er iets aan de hand dan is de mentor er voor jou. Daarnaast geeft je mentor ook les, je ziet jouw mentor dus best vaak. In de bovenbouw werken we niet met een klassenmentor maar met individuele coaches die je zelf kiest.

Wat is X21?

Dit is een vak waarin beeldend vormen, techniek, technologie en de 21ste eeuwse vaardigheden samenkomen. Denk bijvoorbeeld aan programmeren, werken met 3D printers of ontwerpen. 
X21 krijg je in klas 1 en 2.

 

Wat leer je tijdens de studielessen?

Hier leer je hoe je je huiswerk kunt inplannen en op welke manier je het beste kunt leren. Je ontdekt bijvoorbeeld welke manier van leren je het best kunt toepassen bij het leren van Engelse woordjes, of bij een proefwerk van geschiedenis. Het plannen, organiseren en de leerstrategieën staan dus centraal in deze lessen. Je hebt dit vak van het eerste tot en met het vierde jaar. 

Wat houdt het vak digitale geletterdheid in?

Bij het vak digitale geletterdheid draait om alles wat iemand in een digitale samenleving moet kennen en kunnen. Naast taal, rekenen en andere vakken, vinden wij het belangrijk dat je goed leert werken met de computer, maar ook kritisch kunt omgaan met alles wat er op het internet te vinden is. Dat komt allemaal aan bod bij dit vak. 

Wat leer je bij de KIC-lessen?

KIC betekent: Kracht in Controle. Het doel van deze lessen is het versterken van je vaardigheden in het omgaan met elkaar en met jezelf. Ook gaat het over de klas als 'veilige groep' . Veel zal het gaan over de vraag 'Wie ben ik?'

Werken jullie met boeken en/of laptops?

We werken veel met boeken maar ook met een eigen laptop. Voor ieder vak is er erg mooi digitaal lesmateriaal waar we veel gebruik van maken. De Jorismavo biedt ouders vrijblijvend de mogelijkheid om via de firma The Rent Company de laptop aan te schaffen. 

Wissel je van docent en lokaal per vak?

Ja, ieder vak heb je in een ander lokaal. Aan het einde van het lesuur loop je dus naar je nieuwe lokaal waar je een ander vak krijgt. Soms heb je blokuren (2 uur achter elkaar), maar alleen voor gym of handvaardigheid. Een lesuur duurt 50 minuten. 

Hoeveel uur gym heb je per week?

In Klas 1 en 2 krijg je 3 lesuren gym per week, waaronder een uur KIC les. In klas 3 en 4 zijn dat 2 lesuren per week.

Hoe laat ben je uit?

Je bent meestal na het 6euur (14.25u) of het 7e uur (15.15u) uit. 

Hoeveel huiswerk heb je ongeveer?

Dat is best moeilijk te zeggen en verschilt per leerling. Je krijgt meestal de tijd om in de les aan je huiswerk te beginnen. Als je dan al goed werkt, hoef je thuis minder te doen. Gemiddeld schatten we in dat je ongeveer een uur per dag met je huiswerk (maakwerk en leerwerk) bezig zal zijn in klas 1. Maar vraag het vooral aan de leerlingen zelf tijdens de open dagen, want zij kunnen hier veel beter antwoord op geven! 

Wat is Magister?

Je lesrooster, huiswerk, cijfers, digitale lesmethoden en nog veel meer zijn te vinden in Magister. Je kunt de app installeren op je laptop (mobiel thuis), zodat je alle informatie snel bij de hand hebt.

In klas 1 en 2 werken we met een planagenda om het plannen van huiswerk te verbeteren. We onderzoeken of we Magister volgend schooljaar blijven gebruiken naast de planagenda voor het inzicht van huiswerk.

Welke activiteiten zijn er op school?

Bijna teveel om op te noemen. Neem een kijkje in onze schoolgids, daar staan er een hoop genoemd.
In klas 1 heb je in oktober een activiteitenweek en ga je in mei op kamp.

Krijg je een kluisje?

Ja, alle leerlingen krijgen twee eigen kluisjes. De ene is voor je telefoon, de andere kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je jas, lunch, gymspullen, boeken en laptop.

Kun je iets lekkers kopen in de pauze?

Jazeker! We hebben een kantine waar je in de pauze lekkere en gezonde dingen kunt kopen.

Weet je van tevoren bij wie je in de klas komt en wie je mentor wordt?

Ja!  Op maandag 16 juni, dus nog voor de zomervakantie, is er een kennismakingsmiddag met je toekomstige klas en mentor. Zo is de start van het eerste jaar op de middelbare school een stuk minder spannend. Op het inschrijfformulier kun je ook aangeven bij wie je graag in de klas wilt zitten. 

Havo of MBO?

Als je je vmbo-t diploma bij ons hebt gehaald, kun je met deze ervaringen gericht kiezen wat het best bij je past: havo of mbo (middelbaar beroepsonderwijs). Gaat theoretisch leren je goed af, dan kan je vanaf klas 3 kiezen voor de havo doorstroomprogramma. We bereiden je dan, samen met onze collega-scholen, voor op een soepele overstap. Je bezoekt o.a. verschillende scholen waar havo wordt aangeboden en als je wat extra uitdaging aankunt tijdens de reguliere lessen, geven wij die graag. Natuurlijk zijn er ook diverse activiteiten om je goed voor te bereiden op een overstap naar het MBO zodat je kunt kiezen van een passende opleiding. 

Wat doen jullie voor leerlingen met dyslexie?

Leerlingen met dyslexie mogen gebruik maken van het programma Claroread. Dit programma zorgt ervoor dat geschreven tekst wordt voorgelezen.  Je mag deze ondersteuning gebruiken bij toetsen. Daarnaast heb je recht op extra tijd tijdens toetsen. Bij de vreemde talen wordt specifiek gekeken welke ondersteuning de leerling nodig heeft. Soms kan bijvoorbeeld een mondelinge overhoring uitkomst bieden.

Kan ik extra ondersteuning krijgen op school?

Er is zeker extra ondersteuning mogelijk, hier zijn wij ook in gespecialiseerd. We kijken dan samen met jou, je ouders en je mentor welke ondersteuning helpend kan zijn. We bieden bijvoorbeeld verschillende trainingen in groepjes of bieden extra hulp bij het plannen en organiseren. Om de basisvaardigheden van onze leerlingen te versterken hebben we een onderwijsassistent, die docenten ondersteunt in de klas en groepjes leerlingen begeleidt in reken- en taalvaardigheden. Maar eerst maar eens gewoon beginnen, misschien is ondersteuning wel helemaal niet nodig.
Mocht al wel duidelijk zijn dat er vanaf de start extra ondersteuning nodig is, dan kunnen we voor de start van het schooljaar al in gesprek gaan om de ondersteuningsbehoeften helder te krijgen en af te stemmen wat wij als school kunnen bieden.